czwartek, 26 września 2013

Odżywianie sezonowe - jesień

Tak się stało, że zaniedbałam bloga na dłuższy czas. Teraz podejmuję wyzwanie i wracam, żeby dalej zarażać Was zdrowym odżywianiem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi nieobecność i przyjmiecie z powrotem :) Na początek lekki temat, że tak napiszę - sezonowy.

W obecnych czasach, gdy mamy prawie nieograniczony dostęp do produktów z całego świata, często zapominamy o tych krajowych. To co odległe wydaje się lepsze i bardziej wartościowe. Niestety, owoce i warzywa importowane, przebywają długą drogę, zbierane są jeszcze niedojrzałe, konserwowane licznymi środkami chemicznymi, aby trafić na nasz stół. Natomiast rodzime jabłka, gruszki, śliwki są traktowane jako pospolite i niewarte zakupu. Nic bardziej mylnego! Kryje się w nich bogactwo składników odżywczych, więc warto po nie sięgać.

Racjonalne odżywianie polega również na doborze odpowiednich produktów. Zaleca się stosować do naturalnego czasu występowania owoców i warzyw w ciągu roku. Tak więc mówimy, że wiosną mamy sezon m.in. na rzodkiewkę, latem na truskawki, jesienią jabłka, a zimą na produkty które możemy łatwo przechować. Rośliny zebrane w czasie owocowania zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych, czy antyoksydantów korzystnych dla naszego organizmu. Poza tym, w sezonie są bardzo tanie i najsmaczniejsze. Można oczywiście sięgać po bardziej egzotyczne produkty, powinny być jednak uzupełnieniem, a nie podstawą naszej diety.

Nie da się ukryć, że zaczęła się jesień. Jest to pora najobfitsza w sezonowe przysmaki, którymi można zajadać się na bieżąco, a niektóre zachować na zimę. Oto lista polecanych jesienią:


WARZYWA:


  • brokuły,
  • brukselka,
  • buraki,
  • cebula,
  • cukinia,
  • dynia,
  • grzyby,
  • jarmuż,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • kukurydza,
  • marchewka,
  • papryka,
  • patison,
  • pietruszka,
  • pomidory,
  • por,
  • seler,
  • ziemniaki.

OWOCE:


  • czarny bez - owoce,
  • dzika róża,
  • głóg,
  • gruszki,
  • jabłka,
  • jarzębina,
  • jeżyny,
  • orzechy,
  • pigwa,
  • śliwki,
  • winogrona,
  • żurawina.
A wszystko kolorowe, smaczne i pachnące!


5 komentarzy: