piątek, 9 marca 2012

Witaminy na koniec zimy!


Przedwiośnie, czyli obecna pora, jest bardzo niesprzyjająca jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi niezbędnych składników. Dawniej na tzw. przednówku ludność żywiła się resztkami zapasów zimowych albo też cierpiała z powodu głodu. Dzisiaj, co prawda półki supermarketów uginają się od warzyw i owoców pochodzących z importu, jednak ładny wygląd zewnętrzny nie zawsze idzie w parze z ich smakiem. Pojawiają się także pierwsze nowalijki ale musimy pamiętać, że producenci często używają zbyt dużo nawozów aby przyspieszyć wzrost roślin. Zbyt duże spożycie rzodkiewki czy szczypiorku hojnie podsypanego azotanami może wywołać problemy żołądkowe, wysypkę oraz różne inne schorzenia. Niewskazane jest podawanie nowalijek małym dzieciom, ponieważ ich układ pokarmowy nie jest jeszcze prawidłowo ukształtowany.
Więc cóż w takim przypadku jeść?

  
[źródło: kobieta.pl]

Otóż, najbardziej wskazane są mrożonki. Warzywa i owoce poddawane są mrożeniu gdy uzyskają odpowiednią dojrzałość a w wyniku tego procesu tracą niewiele na jakości. Podczas mrożenia występują najmniejsze straty witamin i składników mineralnych w porównaniu z innymi technikami utrwalania. W ten sposób możemy cieszyć się szeroką gamą produktów. O czym należy pamiętać kupując mrożonki:
  • Aby zachować odpowiednią jakość nie można doprowadzić do rozmrożenia podczas transportu ze sklepu, w tym celu bardzo przydatne są torby termiczne dostępne w sklepach,
  • Unikajmy kupowania mrożonek „na wagę”, poszczególne warstwy produktu w ladzie są często poddawane zmianom  temperatury, pogarsza to jakość a także może prowadzić do rozwoju mikroorganizmów,
  • Raz rozmrożone produkty nie mogą być ponownie zamrożone, grozi to wystąpieniem zatruć pokarmowych,
  • Zwracajmy uwagę na cenę mrożonek w przeliczeniu na 1 kg, często bardziej opłacalne jest kupno kilku różnych warzyw (zwiększa to ilość kombinacji w przygotowywaniu potraw) niż gotowych zestawów.
Szeroki asortyment produktów mrożonych pozwala na przygotowanie pysznych i wartościowych potraw (wkrótce pojawią się na blogu inspiracje). Możemy ich użyć do zup, sosów, jako dodatki do drugiego dania a także do deserów i napojów. Tak więc ruszajmy na poszukiwania mrożonek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz