czwartek, 22 marca 2012

Szpinakowe penne


Zgodnie z obietnicą przepis na wykorzystanie mrożonek a konkretnie szpinaku. Danie w sam raz na obiad lub kolację do przygotowania w ok. 20 min. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
  •  200g makaronu pełnoziarnistego penne (może być także inny rodzaj)
  •  400g mrożonego szpinaku (1 opakowanie)
  •  Mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobania)
  • Olej lub oliwa do smażenia
  • Jogurt naturalny
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta).
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju/oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Rozmrożony szpinak wrzucamy do cebuli i dusimy razem ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy jogurt naturalny do momentu uzyskania nieco płynnej konsystencji. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z makaronem.
Smacznego!

Wartość energetyczna 1 porcji: ok. 450 kcal

Sugestie: 
  1.  Szpinak zawsze należy podawać w towarzystwie produktów bogatych w wapń (tj. jogurt, kefir, żółtko jajka). Jest to spowodowane dużą zawartością w liściach szpinaku kwasu szczawiowego, który spożywany w nadmiarze przy niskiej podaży wapnia w diecie, utrudnia wchłanianie składników mineralnych w jelicie (m.in. wapnia, magnezu, żelaza). 
  2.  W wersji bardziej kalorycznej można dodać ser feta lub pleśniowy, zaostrzy smak i nada bardziej kremową konsystencję. Należy wtedy pamiętać aby nie przesadzić ze solą!
Ciekawostka:
Szpinak jest uważany za źródło żelaza więc panuje opinia, że należy spożywać go w dużych ilościach aby zapobiec anemii. Nie jest to do końca prawdą. Owszem, szpinak jak na roślinę zawiera sporo żelaza, jednak jest ono trudno przyswajalne i wykorzystywane w niewielkim stopniu przez nasz organizm. Z drugiej strony nadmiar szpinaku (oraz innych produktów zawierających dużo kwasu szczawiowego: rabarbar, szczaw, botwina, burak, herbata, kawa, kakao) w diecie nie jest korzystny, może prowadzić do zaburzeń wchłaniania wapnia (niezbędnego do budowy kości). Także jedzmy szpinak lecz z umiarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz