Zewsząd słyszymy doniesienia na temat sposobu żywienia: „odżywiaj się zdrowo!”, „jedz racjonalnie” lub „wybieraj zdrową żywność”. Ostatnie stwierdzenie jest najbardziej kontrowersyjne, jak żywność może być „niezdrowa” (w domyśle „chora”)? Niezdrowy może być człowiek jeżeli spożywa w nadmiarze nieodpowiednie produkty. W takim razie co i jak jeść aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji? Postaram się przybliżyć te zagadnienia w sposób prosty i przystępny aby każdy mógł się z nimi zapoznać i zastosować we własnym życiu.
Na początek Piramida Zdrowego Żywienia. Powstała aby obrazowo przedstawić jaki powinien być udział poszczególnych produktów spożywczych w codziennej diecie. Dotyczy to zdrowych osób dorosłych.
Piramida opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia:
[źródło: www.izz.waw.pl]
Produkty znajdujące się u podstawy piramidy mają stanowić przeważającą część codziennych posiłków. Im wyżej usytuowany jest środek spożywczy tym mniej powinno się go spożywać.
W dolnej części przedstawionej piramidy znajdują się produkty zbożowe, powinny stanowić 5 – 6 porcji dziennie (porcja to np.1 mała bułka, 6 łyżek gotowanej kaszy lub makaronu). Nieco wyżej znajdują się warzywa i owoce 3 – 5 porcji dziennie (porcja to np. 5 łyżek gotowanej marchwi, 1/3 główki sałaty, 2 – 3 ziemniaki średniej wielkości, średnie jabłko). Na kolejnym poziomie umieszczono mleko i produkty mleczne, których powinno spożywać się 3 – 4 porcje dziennie (porcja to np. 1 szklanka mleka, 150 g kefiru lub jogurtu, 50 g twarogu, 2 plasterki sera żółtego). Mięso, drób, wędliny, jaja, rośliny strączkowe powinny stanowić 1 – 2 porcje (porcja to np. 70 g gotowanej wołowiny, udko kurczaka, filet ryby). Ostatnią grupą, najmniej liczną są tłuszcze, których należy spożywać 2 porcje dziennie (porcja to np. łyżka stołowa oleju, płaska łyżka margaryny lub masła ok. 10 g).
Powyższe zalecenia powinny być uzupełnione codzienną aktywnością fizyczną oraz spożywaniem odpowiedniej ilości wody.
spoko opisane przydało się do szkoły ;)
OdpowiedzUsuń