piątek, 14 października 2011

Piramida Zdrowego Żywienia


Zewsząd słyszymy doniesienia na temat sposobu żywienia: „odżywiaj się zdrowo!”, „jedz racjonalnie” lub „wybieraj zdrową żywność”. Ostatnie stwierdzenie jest najbardziej kontrowersyjne, jak żywność może być „niezdrowa” (w domyśle „chora”)? Niezdrowy może być człowiek jeżeli spożywa w nadmiarze nieodpowiednie produkty. W takim razie co i jak jeść aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji? Postaram się przybliżyć te zagadnienia w sposób prosty i przystępny aby każdy mógł się z nimi zapoznać i zastosować we własnym życiu.
Na początek Piramida Zdrowego Żywienia. Powstała aby obrazowo przedstawić jaki powinien być udział poszczególnych produktów spożywczych w codziennej diecie. Dotyczy to zdrowych osób dorosłych.
Piramida opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia:



[źródło: www.izz.waw.pl]

Produkty znajdujące się u podstawy piramidy mają stanowić przeważającą część codziennych posiłków. Im wyżej usytuowany jest środek spożywczy tym mniej powinno się go spożywać.
W dolnej części przedstawionej piramidy znajdują się produkty zbożowe, powinny stanowić 5 – 6 porcji dziennie (porcja to np.1 mała bułka, 6 łyżek gotowanej kaszy lub makaronu). Nieco wyżej znajdują się warzywa i owoce 3 – 5 porcji dziennie (porcja to np. 5 łyżek gotowanej marchwi, 1/3 główki sałaty, 2 – 3 ziemniaki średniej wielkości, średnie jabłko). Na kolejnym poziomie umieszczono mleko i produkty mleczne, których powinno spożywać się 3 – 4 porcje dziennie (porcja to np. 1 szklanka mleka, 150 g kefiru lub jogurtu, 50 g twarogu, 2 plasterki sera żółtego). Mięso, drób, wędliny, jaja, rośliny strączkowe powinny stanowić 1 – 2 porcje (porcja to np. 70 g gotowanej wołowiny, udko kurczaka, filet ryby). Ostatnią grupą, najmniej liczną są tłuszcze, których należy spożywać 2 porcje dziennie (porcja to np. łyżka stołowa oleju, płaska łyżka margaryny lub masła ok. 10 g).
Powyższe zalecenia powinny być uzupełnione codzienną aktywnością fizyczną oraz spożywaniem odpowiedniej ilości wody.

1 komentarz: