Składniki:
- dojrzałe awokado,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz.
Sugestie:
- Pastę można jeść z pieczywem, ziemniakami, a nawet z makaronem. Właściwie możliwości są nieograniczone.
- Najlepiej smakuje podana na razowym chlebie z pomidorem!
Ciekawostki:
Awokado nazywane jest maślanym owocem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nie ma jednak powodu do zmartwień, ponieważ większość to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (takie jak w oliwie z oliwek), które korzystnie wpływają na organizm, a szczególnie pracę układu krążenia. Jest też bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie E i K. Awokado to źródło pełnowartościowego białka i może być wykorzystywane jako zamiennik mięsa. Poza tym zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy i steroli roślinnych. Owoc ten powinien znaleźć się szczególnie w diecie osób dbających o linię, cierpiących na choroby układu krążenia, a także dbających o wygląd włosów, skóry czy paznokci.
Awokado to naprawdę super owoc , nadaję się do wszystkiego i ma świetny smak, sam osobiście często go używam. Fajny przepis na pastę muszę go wypróbować:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJa trę awokado, jajka, do tego szczypior i jogurt grecki :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam kilka wersji pasty z awokado, tej z jajkiem też spróbuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń