piątek, 1 lutego 2013

Pasta z awokado

Awokado to owoc, który zawiera mnóstwo składników odżywczych. W prosty sposób może wzbogacić naszą dietę. Wystarczy przygotować szybką i smaczną pastę.

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.
Obrane awokado skrapiamy sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu), rozdrabniamy w blenderze, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i przyprawy. Po wymieszaniu składników odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. I gotowe!

Sugestie:

  1. Pastę można jeść z pieczywem, ziemniakami, a nawet z makaronem. Właściwie możliwości są nieograniczone.
  2. Najlepiej smakuje podana na razowym chlebie z pomidorem!

Ciekawostki:
Awokado nazywane jest maślanym owocem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nie ma jednak powodu do zmartwień, ponieważ większość to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (takie jak w oliwie z oliwek), które korzystnie wpływają na organizm, a szczególnie pracę układu krążenia. Jest też bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie E i K. Awokado to źródło pełnowartościowego białka i może być wykorzystywane jako zamiennik mięsa. Poza tym zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy i steroli roślinnych. Owoc ten powinien znaleźć się szczególnie w diecie osób dbających o linię, cierpiących na choroby układu krążenia, a także dbających o wygląd włosów, skóry czy paznokci.

5 komentarzy:

  1. Awokado to naprawdę super owoc , nadaję się do wszystkiego i ma świetny smak, sam osobiście często go używam. Fajny przepis na pastę muszę go wypróbować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja trę awokado, jajka, do tego szczypior i jogurt grecki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam kilka wersji pasty z awokado, tej z jajkiem też spróbuję:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń